תביעה ייצוגית

 

 

ייעוץ משפטי בתחום:

                            מעוניין להפגש
                            מעוניין בייעוץ טלפוני ראשוני
                          דוא"ל :     
                          *שם פרטי:
                           שם משפחה:
                          *יישוב:       
                          טלפון/פקס: 
                          *נייד:         
                           *תוכן
                             הפנייה:
 

חובה למלא את השדות המסומנים ב*
קבלת פניות 24/7 בטלפון - 0507961001

 

תביעה ייצוגית
 

 
שלחו להדפסה
גודל פונט  
בדיקת "כלכליסט" מעלה כי בתי המשפט מתחילים להקל באישור תובענות כייצוגיות - מה שמעודד פשרות מהירות עם התובעים. התומכים מאמינים שמדובר במהפכה צרכנית חשובה, המקטרגים מתריעים מאמריקניזציה מוגזמת ואישור מסיבי של תביעות קנטרניות. כתבה שנייה בסדרה
 
מארק שון 06.04.09, 10:11

 

שלוש שנים מאז כניסת חוק התובענות הייצוגיות לתוקף, בדיקת "כלכליסט" מגלה מהפך מחשבתי של בתי המשפט בנוגע לאישור בקשות להכיר בתובענות כייצוגיות. לפי הבדיקה, בשלושת החודשים הראשונים של 2009 אושרו 10 מתוך 39 בקשות לייצוגיות (כ־26%), בעוד בשנת 2008 כולה אושרו כ־4% מהבקשות, וב־2007 אושרו רק כ־2%.

 

סימני המהפך נוכחים גם באחוז הפשרות שהושגו בין החברות הנתבעות לתובעים הייצוגיים - הליך שאליו ניגשים הצדדים עוד בטרם מחליט בית המשפט אם לאשר את התביעה כייצוגית, מתוך שאיפה לחסוך את הדיון הארוך. הבדיקה העלתה כי בעוד שבשנים 2006 ו־2007 הושגו שמונה פשרות בלבד, כל שנה, שהיוו כ־3.5% מכלל הבקשות שהוגשו, הרי שבשנת 2008 קפץ מספר הפשרות ל־24 (כ־10% מכלל הבקשות), ואילו מאז תחילת 2009 הושגו כבר שש פשרות, המהוות כ־15% מכלל הבקשות שהוגשו. פשרה בתביעה ייצוגית היא הליך ייחודי המפורט באופן ספציפי בחוק, ודורשת את אישור היועץ המשפטי לממשלה או רגולטור מהתחום הרלבנטי (כגון הממונה על הגבלים עסקיים או המפקח על הבנקים).

 

"השינוי במגמה הוא מהותי", אומר פרופ' סיני דויטש, דקאן הפקולטה למשפטים במכללה האקדמית נתניה, החוקר זה שנים את הנושא. "הכוונה מאחורי החוק, כפי שאני רואה זאת, היא להגיע לפשרות ולא לפסקי דין. בתביעה מסוג זה, הפשרה מוגדרת כהצלחה".

 

גם ד"ר גיל אוריון, שותף בכיר במשרד פישר בכר חן וול אוריון ושות', מגדיר את המצב כמהפכה. "מספר הפשרות הולך וגדל, כי הסיכון לחברות גדול", אומר אוריון. "אנחנו הולכים ונעשים אמריקאים גם בזה, והמצב כיום בישראל דומה מאוד למצב בדין האמריקאי. אנחנו נמצאים ממש בעיצומה של מהפכה - תהליך של אישור מסיבי של תובענות ייצוגיות - וזו תופעה של החודשים האחרונים. קשה לאמוד את ה'מחיר' לאישורים הללו".

 

לעומתם, ד"ר גיא הלפטק, מומחה לתובענות ייצוגיות בתחום ניירות ערך בארה"ב, מצנן מעט את ההתלהבות. "צריך להתייחס לנתונים בזהירות", הוא אומר, "אמנם מהרבעון הראשון של 2009 נראה כאילו יש שינוי מגמה במספר התביעות שאושרו כייצוגיות ובמספר הפשרות שהושגו, אבל מוקדם מדי להתייחס ל־2009 כולה ככזו, כיוון שייתכן שהסיבה היא נקודתית, כמו המשבר הכלכלי, ולא סיבה מוסדית המעידה על שינוי יחס בתי המשפט בישראל לייצוגיות".

 

"הליך הרפתקני"

 

עד סוף שנות השמונים המקור המשפטי היחיד שדרכו אפשר היה להגיש בישראל תובענה ייצוגית היה תקנה 29 לתקנות סדר הדין האזרחי, שקבעה כי אם יש כמה תובעים המעוניינים בתביעה אחת, הם יכולים להגישה יחד באישור של בית המשפט. בשנות השמונים נחקקו תיקונים בחוקים ספציפיים, דוגמת חוק הגבלים עסקיים, חוק הבנקאות וחוק הגנת הצרכן, שבמסגרתם התאפשרה הגשת תביעה ייצוגית נגד גופים פרטיים שונים.

 

חוק התובענות הייצוגיות נחקק ב־2006 לאחר דיונים ארוכים, שבמהלכם הועלו חששות רבים בנוגע ליישומו, בעיקר מצד גורמים בעלי אינטרס. בדיונים שנערכו בוועדת החוקה בשנת 2005, לדוגמה, טען עו"ד ניר כהן, ששימש כעורך הדין של איגוד הבנקים, כי "בכל רחבי העולם המכשיר הזה מנוצל לרעה, משמש בסיס לסחטנות והביא לסכנות עצומות. יש פה סכנה של הליכה להליך הרפתקני. צריך לזכור שבמדינת ישראל יש כ־‎40 אלף עורכי דין, שלרובם יש בעיה של איתור לקוחות. אם יהיה להם המסלול הזה שאין מה להפסיד בו, נהיה מוצפים בים של תביעות ייצוגיות שיזיקו למשק בצורה נוראית".

 

פרופ' דויטש דחה אז ודוחה היום טענות מסוג זה: "המציאות מראה שהחברות הגדולות יכולות לעמוד בתביעות האלה, והרבה מהחששות לגבי החוק מופרכים. מדובר בכלי משמעותי להגברת הסחר ההוגן ומניעת הטעיות. החוק רק משפר את תפקוד השוק".

 

   

 

הדרך עוד ארוכה

 

כך או כך, תהליך עיכול החוק על ידי מערכת בתי המשפט היה אטי, וניכר כי בשנתיים הראשונות חששו בתי המשפט לעודד את התובעים הייצוגיים. הנתונים מראים כי מגמה זו מתחילה עתה להשתנות, אך לעורכי הדין העוסקים בתחום יש עדיין ביקורת רבה על יישום החוק בארץ, והם טוענים כי הדרך למיצוי הפוטנציאל הצרכני של הכלי הייצוגי עדיין ארוכה. בין היתר, רוב עורכי הדין תמימי דעים כי יחסה של מערכת המשפט לתביעות הייצוגיות עדיין לוקה בחסר, וכי הליך הפשרות מסורבל ובעייתי.

 

"יש פסיקות וגישות שונות אצל בתי המשפט, ולעתים אותו עניין מקבל טיפול שונה", אומר עו"ד אוריון. "החוק צעיר יחסית ואנחנו נחשפים לקביעות לא אחידות. כתוצאה מכך אתה מסיים תיקים בפשרות רק בשביל להימנע מהסיכון. לשופטים שונים יש תפיסות עולם שונות - חלקם יותר בעד הגנת הצרכן וחלקם פחות - וכיוון שטרם גובשה הלכה בעליון, הרי שקשה להעריך כיצד יתגלגל התיק. אני אישית יכול לתת הערכות רק לאחר שאני יודע איזה שופט יישב על המדוכה".

 

עו"ד הלפטק, שעשה את עבודת הדוקטורט שלו בנושא התביעות הייצוגיות ועבד במשרד אמריקאי שעוסק באופן ייחודי בייצוג תובעים ייצוגיים, מציין בעייתיות נוספת - היעדר התמקצעות של משרדי עורכי דין ישראליים בתחום. הלפטק מדמה משרד עורכי דין העוסק בתובענות ייצוגיות לחברת סטארט־אפ, שכל התמחותה הוא בתחום הזה. "לא רואים את זה בארץ", הוא אומר, "אין כאן משרד שהמודל העסקי שלו הוא הגשת תביעות ייצוגיות, וחבל, משום שזה דבר שמפתח עקומת לימוד. אני מדגיש זאת כי התפתחות הסקטור המשפטי היא שלב הכרחי כדי להפוך את הייצוגית לכלי אפקטיבי".

לטענת הלפטק, גם כאן האשמים העיקריים הם בתי המשפט: "הצורה שבה שופטים מתייחסים לנושא - בחינה קפדנית של פשרות וקביעת שכר טרחה נמוך לעורכי הדין - גורמים לכך שאין התפתחות של סקטור מקצועי שעוסק בזה באופן מובהק. גם כשכבר מאשרים שכר טרחה, מבחינה כלכלית אין לו שום קורלציה למאמץ, לסיכון ולתמורה. צריך להסתכל על זה כמיזם".

 

 

 

לראשונה נגד המדינה

 

חידוש נוסף, שעשוי להפוך ליותר ויותר משמעותי בעתיד הקרוב, הוא האפשרות להגיש תביעות ייצוגיות נגד המדינה. לפני חקיקת חוק התובענות הייצוגית קבע בית המשפט העליון בפסק דין א.ש.ת. כי אי אפשר להשתמש בתקנה 29 כדי לתבוע ייצוגית את המדינה - והתוצאה היתה שכל בקשה לתביעה נגד המדינה או שלוחותיה נדחתה על הסף. בחוק שנחקק ב־2006 נכלל הסדר מיוחד לתובענות ייצוגיות כנגד המדינה, ובסוף החודש שעבר — בדיוק שלוש שנים לאחר חקיקת החוק - אושרה לראשונה ייצוגית נגד המדינה על ידי השופטת ד"ר מיכל אגמון־גונן מבית המשפט המחוזי בתל אביב. נושא התביעה: טענה לגבייה שלא כדין של מס ערך מוסף על שכר טרחת עורך דין או הוצאות שנפסקו נגד אזרח בהליכים משפטיים לטובת המדינה.

 


 

 

 
 

  כתבה קשורה בתביעה ייצוגית : כלכליסט

  כתבה קשורה בתביעה ייצוגית : ynet  

  תביעה ובקשה לייצוגית הלמן אלדובי

  צור קשר לבחינת סיכויים והגשת תביעה ייצוגית

  חוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו-2006

דף הבית | פרופיל | תחומי עיסוק | קישורים | קריירה| מפת האתר|תקנון |צור קשר| עורך דין | לשון הרע I זכויות יוצרים I הוצאה לפועל I אינטרנט I פלילי I רישוי עסקים I משפחה I גירושין I נדל"ן I מקרקעין I חוזים I נזיקין I נוטריון I פשיטת רגל I תאונות דרכים I עבודה  I פיצויים I פיטורין I צוואה I תביעה ייצוגית I בג"ץ I רשלנות I גביית חובות I הוצל"פ I הסכם ממון I עורכי דין I פורטל משפטי I  תקשורת I דיני רשת | דף הבית | טפסים | הוצאה לפועל | קישורים | קריירה | English | תקנון | עו"ד | עורכי דין | צור קשר | עורך דין
עורך דין מסחרי ערך דין גביית חובות עורך דין תאונות דרכים עורך דין נזיקין עורך דין גירושין עורך דין משפחה עורך דין לענייני מיסים עורך דין לענייני